Sonntag, 8. Januar 2012

Pain Paillasse

Wir hatten wieder mal Lust auf selbstgebackenes Gebäck, also habe ich mir gedacht, dass ich dieses Rezept, auf das ich unter der Woche zufällig gestoßen bin, ausprobieren könnte. Brot im Brotbackautomaten machen wir zwar sehr oft, aber dieses "gedrehte Brot" ist etwas ganz anderes, da man den Teig nicht im Warmen gehen lässt.

Beim Backen musste ich eine kleine Abweichung vom Rezept machen, da ich kein Dinkelmehl vom Typ 630 bekommen habe - habe also Dinkelmehl glatt (Typ 700) verwendet. Auch die Kühlzeit des Teiges habe ich nicht so genau genommen und habe sie auf ca. 14 Stunden verlängert, was dem Teig keinesfalls geschadet hat.

Das Ergebnis kann sich sehen lassen und das Brot ist wirklich sehr lecker.







CZ: Po delsi dobe jsem jsem si rikala, ze bych mohla upect nejake pecivo mimo domaci pekarnu, ve ktere bezne peceme chleba. Nahodou jsem narazila na tento recept na "krouceny chleba" (tak se da Pain Paillasse prelozit), ktery je velmi jednoduchy a opravdu rychly:

500g spaldove mouky typu 630 (jedna se o psenicnou, spise hladkou mouku)
300 ml ledove studene vody
10g cerstveho drozdi
1,5 lzicky soli
spetka cukru

Priprava: vsechny prisady smichat dohromady, coz by nemelo trvat dele nez 5 minut, aby testo zustalo studene. Testo dat do vetsi, moukou vysypane nadoby s poklickou (nebo do misy a prikryt folii) a dat na 10-12 hodin do lednice, kde nakyne minimalne na dvojnasobek.
Peceni: troubu rozehrat na 240°C (horni a dolni topeni). Az je trouba rozehrata, vytahnout testo z lednice a vyklopit jej na pomoucenou desku. Testo nehnist! Spachtli nebo nozem testo rozdelit na 3 stejne dily a z nich uvalet jednotlive bagety. Kazdou z nich 2x prekroutit a vsechny naklast na plech s pecicim papirem. Plech dat hned do trouby na druhy stupen odspodu. Pect asi 15 minut na 240°C, pak teplotu snizit na 220°C a pect priblizne dalsich 15 minut (podle toho, jak tmava ma byt kurka).

Ja jsem testo delala z hladke mouky (typ 700), protoze typ 630 z receptu v obchode zrovna nemeli. Dobu chlazeni v lednici jsem protahla na nejakych 14 hodin a nijak to nevadilo, chleba je opravdu vynikajici.

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